Verslag presentatie `Zeeaquarium, wat maakt het zo mooi`

De tijd vliegt.

Een uitdrukking welke door veel mensen bij het minste of geringste geroepen wordt. Behalve deze zomer. Drie maanden lang geen bijeenkomst van onze gezellige aquarium vereniging. De zomerstop wordt het ook wel genoemd. Tijd voor iets anders, familie, vrienden en hobby’s. Een aantal weken heb ik uitgekeken naar de eerste bijeenkomst in het nieuwe seizoen. De aankondigingen waren duidelijk, een lezing verzorgt door één van onze leden over het houden van een zeeaquarium.

De voorzitter opende de avond voor de acht leden welke aanwezig waren. Albert Swaans begint om half 9 zijn lezing met de titel ‘Zeeaquarium, wat maakt het zo mooi’

Na een korte introductie wordt er al snel ingegaan op de wondere onderwaterwereld in de great barrier reef. Aan bod kwamen de verschillende anemoonvissen welke in de anemoon kunnen leven omdat de vissen dezelfde slijmlaag aannemen als de anemoon. De anemoonvis wordt beschermd door de anemoon en door de afscheiding van de vissen groeit de anemoon weer beter. Beide hebben dus baat bij elkaar dit wordt ook wel symbiose genoemd. Verschillende afbeeldingen werden er getoond van de doktersvissen. Wat een mooie kleuren en tekeningen hebben deze vissen. Natuurlijk moet daarbij het verdedigingsmechanisme van deze vis ook genoemd worden. Het vlijmsscherpe mes geplaatst bij de staart van de vis. Ook faunavervuiling komt voor in de grote oceaan. De kardinaalbaars is daar een goed voorbeeld van. In het aquarium een hele leuke vis maar in sommige gebieden al een behoorlijke plaag.

Ook kwamen er vele koralen aan bod, allemaal afgebeeld op grote heldere foto’s. Koralen schijnen geen planten te zijn maar dieren. Sommige van deze dieren kunnen zich verplaatsen door het aquarium. Ook kunnen ze net als mensen hun omgeving irriteren. Ze netelen dan de koralen om heb heen waardoor deze of op de vlucht slaan of het loodje leggen.

Verschillende koralen zijn er behandeld en daarbij uitgebreid gelet op de grootte van de poliepen van deze dieren.

Het was vanavond weer duidelijk hoe mooi onze natuur is. Hoe alles goed op elkaar af gestemd is.

Al met al een leuke en leerzame avond.