Natuurwandeling kasteel Eerde

In de ochtend toen we uit het raam keken was het nog regenachtig. Gelukkig hadden we ’s middags prachtig wandelweer en met 12 deelnemers een goede opkomst.

We werden begeleid door Henk Steen van Staatsbosbeheer, hij gaf ons tekst en uitleg over de omgeving van het kasteel, zoals de Barokke tuin die je eigenlijk moet zien als een afspiegeling van het lichaam. Men kan het kasteel, waar baron van Palland gewoond heeft, zien als het hoofd en de lanen en percelen als schouders en lichaam. Het geheel in Franse stijl opgetrokken landgoed is met militair gezag en nauwkeurigheid ingericht.

Genietend van de mooie omgeving en uitleg van Henk over planten waar je normaal aan voorbij loopt kwamen we bij het riviertje de Regge. Tijdens de laatste onderhoudswerkzaamheden is besloten dat de Regge weer zijn natuurlijke loop mag gaan bepalen. We zagen al dat de verandering van de loop was ingezet en geleidelijk verandert. Uitkijkend over de oevers van het Reggedal zorgde de familie Westerveld voor de innerlijke mens door meegebrachte koekjes en frisdrank.

In een van de slootjes kregen we een grote hoeveelheid kikkervisjes te zien van een pad en ook zagen we een ree die over het land richting het bos rende. Nadat we bij een reusachtige oude eik hadden stil gestaan kwamen we bij een door Staatsbosbeheer opgehangen onderkomen voor vleermuizen. Die moesten de vleermuizen een nieuwe kraamkamer en winterrustplaats bieden voordat er bomen gekapt konden worden waar de vleermuizen nu gehuisvest waren.

Aan het eind van de wandeling vertelde Henk ons nog een verhaal over riet, dat de engelen ruzie hadden met de duivel, en hem toen naar beneden hebben gesmeten. De duivel werd zo kwaad dat hij zijn tanden in het riet zette. Als je nu nog met je handen over het riet gaat kun je dat nog steeds voelen.

Het was mede door de goede en leuke verhalen van onze gids Henk een geslaagde en leerzame natuurwandeling.