Verslag verenigingsavond 25 januari 2023

Woensdag 25 januari 2023 was Bondskeurmeester Henk Veenstra bij ons te gast met een presentatie over aquascaping. Henk is keurmeester van de NBAT (Nederlandse Bond “Aqua Terra”)

Aquascaping is een uit Japan overgewaaide vorm van aquarium houden en de techniek die hiervoor wordt gebruikt is ook goed toepasbaar op de traditionele manier van aquarium houden. Zoals de meesten van ons wel weten is aquascaping een vorm van kunst. Bij aquascaping worden landschappen gecreëerd in een aquarium met behulp van kienhout, stenen en planten. Enkele voorbeelden werden op deze avond door Henk getoond.

Tijden de presentatie werd benadrukt dat het bij aquascaping is aan te raden om van te voren een plan te maken voor een bepaalde stijl die je wilt creëren. Daarna kan je de benodigdheden bij elkaar zoeken zoals hout en stenen en planten.

Als eerste kan je beginnen met een goed substraat dat veel voedingstoffen bevat. Hierbij moet je rekening houden met de eisen van de gekozen planten. Probeer met het substraat hoogteverschillen te maken om diepte te creëren. Ook een goede verlichting , Co2, vloeibare bemesting , het meten van de waterwaardes en onderhoud kwamen op deze avond voorbij.

Ook werd er op deze avond over de bevolking voor zo’n aquarium gesproken. Enkele voorbeelden zijn: Iriatherina werneri (straalvinnige vissensoort uit de familie van de regenboogvissen.) Pseudomugil gertrudea (straalvinnige vis uit de familie blauwogen.) Pseudomugil luminatus (kleine blauwogen waarvan de mannen geel tot oranje kleuren.) Corydorus pygmaeus (straalvinnige vissensoort uit de familie pantsermeervallen.) en de Dario dario (Bengaals vuurtje uit de familie dwergbaarzen en is een schitterende soort om te houden.)

In tegenstelling tot het normale aquarium A1 worden er bij aquascaping geen binnenwanden en ombouw gebruikt. Ook is de apparatuur vaak zichtbaar en heeft zo’n aquarium vaak een bovenwaterdeel.

De presentatie bood een unieke kans om kennis te maken met deze manier van aquarium houden en daarvoor willen we Henk namens de vereniging hartelijk danken.