Bakkie kijken 27 oktober 2021

27 oktober 2021 waren we te gast bij de familie de Niet om het speciaalaquarium met Tanganyika cichliden te bewonderen.

Jan had alles goed voorbereid en liet ons een film zien van het Tanganyikameer en de manier waarop ze daar vissen vangen en kweken.

Het Tanganyikameer biedt een leefomgeving voor een grote variƫteit aan cichliden en ligt in centraal Afrika. Het meer is ongeveer 673 km lang en gemiddeld 50 km breed. Met zijn diepte van gemiddeld 570 mtr. en in het noorden tot 1470 mtr. is het meer het op een na diepste meer ter wereld. Het water in het Tanganyikameer is vrij hard en heeft een gemiddelde temperatuur tussen de 22 en 25 graden Celsius.

In het aquarium in de woonkamer zaten vier soorten cichliden. De Tropheus Moorii Chimba, Petrochromis Trewavasae, Tropheus affinus Moorii Ikola en de Eretmodus Marksmithy Kala, waarbij de Tropheus Moorii Chimba opviel door zijn mooie dieprode kleur en de voorkeur geeft aan rotsachtige zones. De vissen kunnen agressief zijn waarbij een hiƫrarchie heerst binnen de groep. Ook de Tropheus Moorii Ikola viel op door zijn prachtige gele band.

Na het tonen van de film was het tijd om de kweekruimte van Jan te bewonderen. In zijn garage kweekt Jan diverse soorten cichliden waaronder de Tropheus Moorii Moliro, Petrochromis Macrognatus, Eretmodus Marksmithy Kala, Cyprichromis Leptosoma Mpipwe en de Juliochromis Regani Kipili. De Tropheus Moorii is ook al zo’n mooie dieprode cichlide. Deze soort kan 12-14 cm worden bij een temperatuur van 22 tot 26 graden. Hij houd van vezelrijk en plantaardig voedsel en is het beste te houden in een school van minimaal tien stuks met voldoende zwemruimte.

In de bakken heeft Jan pvc buisjes opgestapeld als schuilplaats voor het jongbroed. De garage wordt verwarmt met de cv en de kweekbakken met verwarmingselementen op de gewenste temperatuur. Wekelijks wordt er ongeveer 50% van het water ververst met leidingwater. Alle vissen inclusief jongbroed zagen er kerngezond uit.

Tot slot willen we Jan en zijn vrouw hartelijk danken voor de gastvrijheid en voor de mooie en leerzame avond.