Verslag verenigingsavond 29 januari 2020

Woensdag 29 januari 2020 was dhr. Gert Aalderink bij ons te gast en gaf een lezing over het houden en kweken van Apistogramma’s.

Voor het kweken van Apistogramma’s ben je een aquarium nodig vanaf 100 cm en kalkarm, lichtzuur water met een PH van 4 tot 6.5, een KH van 1 tot 3 en een GH van 3 tot 5. De microsiemens moet tussen de 30 en de 100 zijn en om dit te bereiken is osmose en/of regenwater nodig.

Het is volgens Gert noodzakelijk het aquarium in te richten met holen d.m.v. stenen op te stapelen, stenen bloempotjes of halve kokosnoten in het aquarium te plaatsen. In de natuur hebben de vissen te maken met schommelende temperaturen. Probeer dit zo veel mogelijk in het aquarium na te bootsen om ze langer te laten leven en omdat ze zich op die manier beter kunnen voortplanten.

Gert heeft met verschillende soorten al succes gehad. drie bekende soorten zijn de Apistogramma macmasteri, Apistogramma cacatuoides en de Apistogramma alacrina.

Voor de beginnende aquariaan is de Apistogramma cacatuoides aan te bevelen omdat dit de sterkste is van alle Apistogramma’s. Ze zijn redelijk ongevoelig voor verandering in de watertemperatuur en daardoor gemakkelijk te houden. ook de PH van 6.8 tot 7.6 is geen probleem. Andere soorten zij wel gevoelig voor verschillende waterwaardes en vereisen meer kennis.

Gert heeft voor het kweken 16 aquariums tot zijn beschikking. In de woonkamer staat zijn speciaalaquarium waarmee hij in 2017 landskampioen was in de categorie A2. Ook toen had Gert Apistogramma’s in zijn aquarium en waren er twee vrouwtjes met jongbroed aanwezig.

Het was voor de aanwezigen en speciaal voor de liefhebbers van Apistogramma’s een zeer leerzame avond.