Bakkie kijken 18 december 2019

18 december 2019 waren we te gast bij de familie Westerveld om hun paludarium te bewonderen.

Harry en Hariët hebben een paludarium met in het watergedeelte een aantal Endler guppen. De Endler guppie ook wel Poecilia wingei genoemd is gemakkelijk te houden en te kweken en in vele kleuren verkrijgbaar. Er is wel een verschil tussen de man en de vrouw, het mannetje is aanmerkelijk kleiner en veelkleurig, terwijl het vrouwtje eenkleurig is.

De Endler gup is evenals de gewone gup levendbarend en kunnen om de 23 á 24 dagen een nieuw legsel voortbrengen. Jonge mannetjes krijgen na 3 tot 5 weken al kleur en de vrouwtjes kunnen zich na ongeveer 2 á 3 maanden al weer voortplanten.

Epipedobates tricolor

In het bovenste gedeelte leven een aantal Epipedobates tricolor kikkers. De Tricolor is een sterke soort dat weinig last heeft van ziektes en is wat voedsel betreft niet kieskeurig. De temperatuur mag wel een beetje variëren. Behalve dat het een sterke kikker is kan hij een geluid produceren dat lijkt op het gefluit van een kanarie. De herkomst is Ecuador en Peru. De volwassen mannetjes kunnen variëren van 19 tot 25 mm en de vrouwtjes zijn iets groter. Voor 5 á 6 van deze dieren is een ruimte van 60 x 50 x 50 cm voldoende.

Helaas hebben Harry en Hariët problemen gehad en zijn een aantal van de kikkers gestorven en gaven ze aan eerst de oorzaak te willen achterhalen alvorens ze weer nieuwe dieren gaan huisvesten.

Na een gezellige avond willen we Harry en Hariët hartelijk danken voor hun gastvrijheid en wensen iedereen namens de vereniging prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar.