Reisverslag Ernst van Genne 27 november 2019

Op woensdagavond 27 november 2019 was Ernst van Genne onze spreker met een overzicht van zijn reizen naar Columbia, Venezuela en Braziliƫ.

Ernst is als het over Apistogramma’s gaat de kenner bij uitstek. De soorten die voorbij kwamen zijn er te veel om op te noemen. Enkele voorbeelden van bekende soorten zijn de Apistogramma cacatuoides, Apistogramma borelli, Apistogramma agassizii en de Apistogramma ramerezi.

Eens in de twee jaar reist hij naar Zuid Amerika om daar, onder begeleiding van een gids, vissen te vangen. In samenwerking met een winkelier regelt hij het vervoer naar Nederland omdat dit als particulier niet mogelijk is. De vissen worden in pvc dozen vervoerd.

In de buurt van Bogota dat op 1900 meter boven zeeniveau ligt leven allerlei D -nummers in duinachtige meertjes.

Ook vlakbij een indianendorp in een zijrivier van de Rio Negro werden allerlei vissoorten gevangen waaronder een van de mooiste soorten, de Apistogramma species rio quari. In die dorpen is alles primitief en hebben ze geen enkel comfort.

Ernst vertelde verder ook in Liticia vissen te hebben gevangen. Liticia is de toegangspoort naar de Amazone en ligt aan de Amazone rivier op het drielandenpunt met Peru en Braziliƫ. Het ligt zo afgelegen dat je er alleen met het vliegtuig kunt komen. Er leven meer dan 3000 soorten zoetwatervissen.

Naast de vele reisfoto’s kregen we ook filmpjes te zien met de nakweek van de dwergcichliden die hij in Colombia heeft gevangen. Het nakweken van de dwergcichliden doet Ernst in kleine kweekbakken van 60 tot 80 liter waarbij de waterwaarden zoveel mogelijk overeen komen met de waarden van de natuurlijke habitat waar de vissen worden gevangen. Ernst maakt hierbij zoveel mogelijk gebruik van schoon regenwater of osmose water. De nakweek wordt bijna allemaal grootgebracht met Artemia omdat Artemia heel voedzaam is en zorgt voor mooie kleuren bij de vissen.

Het was een zeer geslaagde avond die de aanwezige leden van Innesi en leden van andere verenigingen heeft gebracht waar ze voor gekomen waren.